COMPONISTEN

 

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Mozart was een veelzijdig en zeer begaafd musicus. Hij groeide op in een muzikale familie, zijn vader Leopold Mozart en zijn zus Nannerl waren eveneens zeer begaafd.  Toch oversteeg zijn talent dat van zijn zus en zijn vader maakte met hem al jong reizen langs hoven en adel om zijn muzikale talenten te tonen. Als jongeling nam Mozart geen genoegen met een aanstelling aan het hof van Salzburg waar hij dezelfde status had als een kok. Hij begon voor zichzelf en vestigde zich in Wenen. Hij componeerde opera’s, symfonieën, pianoconcerten en kamermuziek. Mozart wordt geroemd vanwege de variëteit van vormen en stijlen die hij in zijn werken kon toepassen. Hij wordt gerekend tot de klassieke componisten maar wordt ook beschouwd als de voorloper van een eenvoudiger muziekstijl, die na zijn tijd grote invloed zou houden in latere werken.

Mozart heeft ongelooflijk veel gecomponeerd in alle genres.
We spelen The Magic Flute, het Menuetto uit Symfonie nr 39 en deel 2 Andante con moto. En verder German Dance.

 

Johannes Brahms (1833-1897)

Brahms werd geboren in een arm gezin in Hamburg maar al heel jong werd zijn muzikaal talent ontdekt. Hij begon zijn carrière aan de piano in kroegen maar groeide uit tot een van de grootsten uit de 19e eeuwse muziekwereld. Brahms wordt gerekend onder de componisten uit de Romantiek maar zijn werk heeft veel kenmerken van de klassieke stijl omdat hij vasthield aan de klassieke vormen. Toch was de muziek van Brahms zeer vernieuwend door de variatietechniek die hij toepaste. Hij liet kleine muzikale fragmenten steeds in een andere variatie terugkomen. Men typeert zijn muziek vaak als hartstochtelijk, verfijnd en Romantisch.

Wij spelen uit het Intermezzo Nr 1, het Allegretto.

 

Hector Berlioz (1803-1869)

Berlioz groeide niet op in een muzikale familie. Zijn vader was arts en zijn ouders gingen ervan uit dat hij ook arts zou worden. Berlioz had echter veel meer belangstelling voor muziek en hij nam in het geheim muzieklessen en als hij kon bezocht hij de opera. Er kwam niet veel terecht van zijn artsenstudie en hij besloot naar het conservatorium te gaan. Hij was onder de indruk van Beethovens symfonieën en de opvoeringen van Shakespeare. Zijn muziek werd eerst niet erg gewaardeerd en hij moest via bijbaantjes in zijn levensonderhoud voorzien. Later legde hij zich toe op het dirigeren en in deze rol werd hij internationaal bekend. Hij schreef veel werken voor koor en enkele symfonieën en opera’s.

Een van zijn bekende werken is de Symfonie Fantastique. Wij spelen van hem de Hongaarse Mars.

 

Franz Peter Schubert (1797-1828).

In zijn korte leven heeft Schubert heel veel muziek geschreven, vooral veel liederen. Hij kreeg al heel jong vioolles van zijn vader, een onderwijzer, en pianoles van zijn broer. Op elfjarige leeftijd werd hij koorknaap bij de hofkapel van de keizerlijk-koninklijke stadskostschool en kreeg daar vijf jaar les van de beroemde componist Antonio Salieri in compositieleer. Om in zijn onderhoud te voorzien wordt hij onderwijzer. Dat duurt echter niet lang, hij wordt muziekleraar bij een familie. Hij componeerde in zijn vrije tijd en zijn werken worden eigenlijk alleen in zijn vriendenkring uitgevoerd. Pas aan het eind van zijn leven en na zijn dood werd zijn muzikale werk uitgegeven en gewaardeerd.

Wij spelen o.a. Ballet Musik nr 2 uit Rosamunde.

 

Edward Elgar (1857-1934)

Elgar groeide op in een winkeliersgezin en was op muzikaal gebied een autodidact. Hij voelde veel verbinding met de natuur en trok zich graag met een stapel manuscripten terug op het platteland om ze te bestuderen. Hij was een beetje eenzelvig en verkeerde het liefst in familiekring. Zijn vrouw stimuleerde hem om zich te concentreren op het componeren en het duurde wel enige tijd voordat hij bekendheid kreeg als componist. Vooral door zijn Enigma Variaties heeft hij nationale erkenning gekregen.

Elgar wordt gerekend tot de componisten van de laat Romantische periode. Heel bekend is zijn mars Pomp and Circumstance, die op slag een succes werd.
Hij schreef ook heel gevoelige werken bijvoorbeeld zijn concerten voor cello en viool.

Wij spelen diverse werken van Elgar, waaronder Pomp and Circumstance en Chanson de Matin.

 

Leroy Anderson (1908-1975)

Anderson leerde al jong pianospelen van zijn moeder. Zij stond aan de basis van zijn muzikale vorming en carrière. Hij ging piano studeren, later muziektheorie, hij leerde contrabas spelen en studeerde compositie. In 1930 behaalde hij de graad Master of Arts.

Hij had echter ook veel interesse in taal en via een universitaire opleiding daarin sprak hij vloeiend 6 talen. Ondertussen verdiende hij inkomen als organist en koorleider. Hij dirigeerde en arrangeerde ook voor andere orkesten. Dat zou niet onopgemerkt blijven. Maar in 1942 moest hij in dienst en werd als vertaler/tolk gestationeerd op IJsland. Intussen ging hij wel door met componeren. Een heel bekend werk van hem is Blue Tango en the Typewriter, waarin hij de effecten van het getik en het gerinkel van de wagen in de muziek tot uitdrukking brengt.

Wij spelen van hem Belle of the Ball.

 


Johann Strauss Sr.
(1804-1849)

Johann Strauss is de vader van drie andere Strauss componisten: Johann Strauss jr, Jozef en Eduard. Strauss Sr. werd in een eenvoudig gezin geboren en leerde in zijn tienerjaren viool spelen. Hij heeft vooral walsen en marsen gecomponeerd en is bekend geworden door zijn uitwerking van de eenvoudige wals als volksdans tot een uitgebreide compositie, die in de balzalen van Wenen en Europa werden uitgevoerd.  Zijn bekendste werk is de Radetzky mars die hij voor generaal Radetzky componeerde ter gelegenheid van de overwinning van het Oostenrijkse leger op een Italiaanse opstand.

 

 


Antonin Dvorak
(1841-1904)

Dvorak groeide op in een klein dorp in de buurt van Praag. Zijn vader was herbergier en slager en iedereen ging ervan uit dat zijn zoon hem zou opvolgen. Maar Antonin had talent als (alt)violist en na een opleiding aan de orgelschool in Praag kreeg hij een aanstelling in het orkest van het Nationaal Theater. Later studeerde hij met een beurs compositie en ontwikkelde zich tot een veel gevraagd dirigent. Zijn specialiteit in zijn composities is het integreren van Volksmuziek in een klassieke vorm. Dat deed hij ook in Amerika waar hij diverse werken componeerde waarin de Amerikaanse volksmuziek is terug te horen.

Een heel bekend werk uit zijn Amerikaanse periode is Aus der Neue Welt.

Wij spelen van hem Slavische dans nr 4.

 


Beethoven (1770-1827) behoort tot de zogenaamde klassieke componisten evenals o.a. Bach, Haydn en Mozart. De klassieke tijd wordt gekenmerkt door de vormen die bij het componeren centraal stonden. Beethoven vond de expressie eigenlijk belangrijker dan de vorm en daarom wordt hij gezien als een voorloper van de Romantische periode.
Hij schreef negen symfonieën, 1 opera, vele liederen, ook vele werken voor kamermuziek en meer dan 100 overig instrumentaal werk.

Wij spelen een verkort stuk uit Symfonie Nr. 1. Gearrangeerd door Merle J. Isaac.

 

 

Pietro Mascagni (1863-1945)

Mascagni was een zoon van een bakker. Zijn muzikaal talent werd al vroeg ontdekt en hij kreeg een muziekopleiding in zijn woonplaats Livorno. Dankzij een toelage van een rijke baron kon hij op het conservatorium verder studeren. Hij ontwikkelde zich tot operadirigent. Ook het componeren trok hem aan en al voor zijn 20ste jaar had hij een opera op zijn naam staan. Zijn bekendste werk is ongetwijfeld de opera Cavaleria Rusticana, die hem in een klap heel beroemd maakte.

Wij spelen uit die opera het Intermezzo Sinfonico.